2013. június 28., péntek

Mit jelent az aktív állampolgárság? - beszámoló egy közösségszervező képzésről

2013. május 10-11-én a Szülőszövetség képviseletében közösségszervező képzésen vettünk részt a szlovákiai Zólyomban. Sok tapasztalatot hoztunk haza a csoportnak az aktív állampolgárságról.

Ketten indultunk Egerből, Ragóné Icus és én, Bodnárné Ica. Korán kellett kelni, mert ¾ 8-kor volt a találkozó Budapesten a Hősök terénél. Megismerkedtünk az útitársainkkal és elindultunk a szlovákiai Zólyomba. Útközben egy-egy szép fotót készítettem. Elkéstünk, de nagy szeretettel vártak bennünket, és addig nem kezdték el a programot. 5 országból voltak jelen. Lengyelek, szlovákok, macedónok, ukránok és mi, magyarok. Töményen kaptuk az anyagot, egy segítő, Betti tolmácsolt nekünk, és mi csak írtunk és írtunk.

Nagyon sok hasznos tanács volt, amit mi magunk is hasznosítani tudunk. Például a szervezetépítés, ami nálunk is működik. Egy szervezet tagsága több szintre osztható. Van a belső mag, nálunk ők az elnökségi tagok, mert ők mindig ott vannak a megbeszéléseken. A következő kör az elkötelezett tagok, ezek vagyunk mi, akik időközönként jövünk. A harmadik kör, akik a követők, és ők azok, akik évente az éves találkozóra jönnek el. A negyedik kör a közösségi érdekcsoport. A cél az, hogy minél többen legyünk, minél több feladatot vállaljunk. 

Az egyik szlovák előadó, Sanja Nikolov közösségszervező volt, Chuck Hirt, egy amerikai közösségszervező segített nekik elindulni. A helyiek ennek hatására a közösség tagjai számára fontos ügyekben csoportosan kezdték el képviselni az érdekeiket. Anna Karailieva is egy közösségszervező koordinátor, neki a feladata a pénzszerzés. Adományokat gyűjt. A pénz által barátokat, támogatókat szereznek. Ezután volt labdajáték, ami szintén tanulságos volt. Pihenőként ebédeltünk, és Chuck megtisztelt bennünket azzal, hogy az asztalunkhoz ült. Délután még keményebben folyt az előadás este 18-ig.

Nem bírtuk tovább. Vacsora után tettünk egy nagy sétát a városban, megnéztük a nevezetességeket. A várat, a főteret, mi elmentünk, és a városfalat is megnéztük. Tetszett, szép város, és meg is jegyeztem, hogy olyan, mint Eger. Az iskola, ahol tartották az előadást, fent van a hegyen, mint Egerben a főiskola. A főtéren két templomot is lefotóztam, az egyik a katolikus és a másik a református templom. Beültünk egy kicsit az egyik vendéglátóhelynek a teraszára. Viszont itt ittunk egy jó nagy pohár barna sört, a legfinomabbat. Vissza már taxival mentünk a szállásunkra.

Másnap reggel 8-kor reggeli volt, és folytattuk a programot, beszámolókat hallgattunk meg és terepszemlére mentünk, ahol megmutatták nekünk a hiányosságokat és a sikereiket. Láttunk kutyakiképző telepet, ami tetszett. A séta után ebéd volt és mindenki indult haza. A csodálatos út hosszú volt, mert egy kicsit eltévedtünk, de jó volt, szép volt köszönjük ezt a lehetőséget. Legközelebb is vállalunk ilyen feladatot.
Bodnár Béláné Ica és Ragóné Icus
2013. május 12.

2013. június 25., kedd

A Czibere család bemutatkozik

Czibere Zsuzsa vagyok, 37 éves. Közös utazásom és kalandjaim e földi pályán 1976. januárjában kezdődtek a családommal. Születésem után agyi sérülést szenvedtem. Sajnos makacs epilepsziás rohamaim is vannak, ezért sokszor szorulok orvosi segítégre.
Szüleim és a testvérem a családjával együtt nagy szeretettel és törődéssel vesznek körül. Szeretem az embereket, a társaimat, szeretek bohóckodni, zenét hallgatni, autózni. Szeretek babákkal játszani, mesés, képes könyveket nézegetni, építőzni.
Születésemtől fogva Egerben élek, 8 éves korom óta felváltva az otthonomban a családommal és egy intézetben a társaimmal. Anyukám is az intézetben dolgozott, ezért munkája közben sokat tudtunk együtt lenni, a pihenőnapjain pedig én is otthon voltam vele. Az álmunk egy jó lakóotthon lenne, ahol családiasabb  körülmények között élhetnék, akkor is, ha családom már nem lesz nekem. Erre sajnos nem nagy esélyünk van, de azért mi optimistán reménykedünk.
Igyekszünk megélni a mát jól, igyekszünk maximálisan élhetőbbé, szebbé, tartalmassá tenni az életünket. Megkeressük az apró örömöket is. Nem hagyjuk, hogy mi csak az élet árnyékos oldalán legyünk, igyekszünk fényt vinni az életünkbe. Értékelünk minden együtt töltött percet, és azt igyekszünk, kölcsönös szeretetben megélni.
Tagjai vagyunk a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségének. Igyekszünk, amennyire tudunk, a rendezvényeken és a feladatokban részt venni.

Marika és Zsuzsika

2013. június 21., péntek

Meghívó a Szülőszövetség júniusi tagsági találkozójára

Érdekli a közösségi érdekvédelem? Szívesen találkozna szülők és fogyatékos emberek közösségével? Várjuk szeretettel a Szülőszövetség júniusi tagsági találkozóján!

Időpont: 2013. június 27. 10-16h
Helyszín: Bartakovics Béla Közösségi Ház, Eger

Program

10.00-10.30  Köszöntés (Domán Zoltán, a Szülőszövetség tagja)
Résztvevők rövid bemutatkozása
Az összejövetel célja. Az érdekérvényesítés egy szülő szemével (Czibere Mihályné Marika, a Szülőszövetség tagja)

10.30-10.50  Mivel foglalkozik most a Szülőszövetség? Érdekképviselet: fogászati kezelés, ápolási díj, lakóotthon, tapasztalatcsere egészségügyi dolgozókkal (a Szülőszövetség tagjai)

10.50-11.30  Beszélgetés: A Szülőszövetség szerepe és az érdekvédelem

11.30-12.00  „Az összefogás erősít” – játék

12.00-13.00  Ebéd

13.00-13.30  A tagság egy szervezetben. Tanulságok egy közösségszervező képzésről (Ragó Sándorné Ica és Bodnárné Béláné Ica, a Szülőszövetség tagjai)

13.30-14.00  A fogyatékos emberek jogai. A fogyatékos embereket támogató szülők jogai (Verdes Tamás, Társaság a Szabadságjogokért)

14.00-14.30 Kávészünet

14.30-15.00 Beszélgetés. A közös érdekképviselet lehetőségei: ápolási díj, lakóotthon, fogászat, egészségügy

15.00-15.20 A beszélgetés eredményeinek megosztása

15.20-15.30 A Szülőszövetség csoporttalálkozóiról, munkamenetéről, a következő találkozóról (Domán Zoltán, a Szülőszövetség tagja)

2013. június 19., szerda

A Bodnár család bemutatkozik


Bodnár Béci vagyok, 28 éves, agydaganatom van. 22 éve vagyok beteg és 12 műtéten estem át. Nagyon szépen rajzoltam, festettem, de sajnos most már nem engedi az állapotom. Látásom megromlott és a járásom gyenge, kerekesszékbe kerültem. Két testvérem tanul, Zoltán főiskolás, Brigitta gimnazista. Anyukám egyedül nevel minket. Nagyon szeretek zenét hallgatni, felvidít. Nem olyan rég hangoskönyvet is kaptam egy barátomtól, és azt is szívesen hallgatom. A rendezvényekre szeretünk elmenni, de nem mindre sikerül. Anyukám a Szülőszövetségen keresztül képviseli az érdekeinket.

Ica és Béci 

2013. június 16., vasárnap

A Dancs család bemutatkozik

Dancs Diána vagyok, halmozottan sérült, 30 éves. Két testvérem van. Születésemkor oxigénhiányos sérülést szenvedtem, és ebből súlyos mozgássérülés és beszédzavar maradt. Édesanyámmal Egerben, a felsővárosi lakótelepen élünk. Tolókocsival közlekedem. A nap 24 órájában édesanyám velem van, vigyáz rám, ápol, és igyekszik biztosítani számomra, hogy napjaim kellemesen teljenek. Szeretek zenét hallgatni, TV-t nézni, és ha lehet, kinn vagyunk a szabadban. Ha tudunk, minden rendezvényre elmegyünk, amit a szervezetünk rendez. Szeretem a társaságot, a gyerekeket, és a mókás előadásokat, amin jót lehet nevetni.

Gizi és Dia

2013. június 14., péntek

Kerestük a közös nevezőket - beszámoló a poroszlói műhelymunkáról

2013. március 27-én tartottuk meg az "Összefogás a fogyatékos emberekkel" című konferencia-sorozatunk záróeseményét, a "Közös nevezők" műhelybeszélgetést. Ezzel a találkozóval - az eddigiektől eltérően - nem előadásokat hallgattunk, hanem mi, szülők beszélgettünk egymással a hasonló helyzetben lévő emberek összefogásáról és a közösségi érdekvédelem lehetőségeiről.

Poroszlón az ÖKO-parkban találkoztunk, sérült embereket nevelő szülők. A program 10 órakor kezdődött: a köszöntő és a bemutatkozás után Sebály Bernadett (TASZ) segítségével, irányításával munkacsoportokba rendeződtünk. 4 csoport alakult, ahol a résztvevők megoldásra váró, mindannyiunkat érintő feladatokat gyűjtöttek össze. A résztvevők számára kiemelkedően fontosnak bizonyult, hogy emelkedjen az ápolási díj a valamivel jobb megélhetési feltételek érdekében, legyen elérhető a nappali elhelyezés és a támogató szolgálat, illetve minden fogyatékos ember számára biztosított legyen a közösségi lakhatás, illetve a speciális egészségügyi ellátás.

Egy óra munka után, lazításként, megismerkedtünk az ÖKO-park látványosságaival. A finom ebéd elfogyasztása után, ismét összeültünk, most már közösen folyt a munka, minden csoport bemutatta az általuk fontosnak tartott, megoldásra váró feladatokat. A szervezetünk számára nagyon fontosnak tartjuk az ilyen jellegű beszélgetéseket, hiszen eddig még ilyen közös munkában nem vettünk részt. Reméljük, a későbbiekben folytatni szeretnénk a megbeszéléseket, és eredményeket is tudunk elérni. A napi program befejezéseként, filmvetítés volt: 3D-ben, ami szintén nagy élmény volt mindannyiunknak. Köszönet a segítőkész rendezőknek, szervezőknek, kellemes, szép és még hasznos is volt ez a nap.

Fotóalbum.

Dancsné Barócsi Gizi
2013. április 22.

A műhelybeszélgetés eredményeinek összefoglalója

PROBLÉMA
MEGOLDÁS
***ROMLÓ JÖVEDELMI HELYZET ÉS ALACSONY JÓLÉTI JUTTATÁSOK
TISZTES MEGÉLHETÉS
A családtag gyakorta kényszerül arra, hogy az otthoni gondozás biztosítása érdekében feladja kereső tevékenységét, miközben az ápolási díj nem éri el a minimálbért sem
Ismerjék el, hogy a fogyatékos emberek gondozása teljes értékű munka → az ápolási díj érje el minimum a minimálbért
A közlekedési költségtérítés nem fedezi a valós költségeket
Legyen reális a közlekedési költségtérítés
Alacsony a támogatások összege
Támogatások növelése
****HIÁNYOZNAK A MINDENNAPI ÉLETVITELT SEGÍTŐ HELYI SZOLGÁLTATÁSOK
AZ ÉRINTETTEK ÉS CSALÁDJAIK TÁRSADALOMBAN VALÓ RÉSZVÉTELE, A HELYI KÖZÖSSÉGBEN VALÓ MEGMARADÁS
A támogató szolgálat fenntartása nem kötelező a helyi önkormányzatok számára
Ingyenes támogató szolgálat + önkéntesek
Nincs elérhető közelségben átmeneti elhelyezést biztosító szállás
Átmeneti elhelyezést biztosító szállás a lakóhely közelében, ahol hozzáértő, emberséges a bánásmód
Nincs elérhető közelségben nappali intézmény
Nappali intézmény a lakóhely közelében, ahol hozzáértő, emberséges a bánásmód
Családi pszichés problémák
Külső szakember beiktatása
Szabadidő
Részvétel a valódi világban
Közösség, klub
Társas kapcsolatok, párkapcsolatok teremtése
****KIREKESZTŐ LAKHATÁSI SZOLGÁLTATÁS
INTÉZMÉNYTELENÍTÉS ÉS KÖZÖSSÉGI LAKHATÁS
A nagy létszámú intézmények dominanciája
Megfizethető, önálló lakóotthonok létrehozása
***INFORMÁCIÓHIÁNY
JOGTUDATOSSÁG, ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS
Törvényeket, jogszabályokat nem ismerjük megfelelően – nem tudjuk, mi jár
Hasznos információk, jogszabályok össszegyűjtése

Szaktanácsadás, érdekvédelem
**HIÁNYZIK A SPECIÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS
SPECIÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ELÉRHETŐ KÖZELSÉGBEN
Nincs elérhető közelségben fogyatékos embereknek megfelelő fogászati ellátás vagy esetleges a hozzáférés
A speciális fogászati ellátás legyen mindenki számára elérhető Egerben

Nehézkes a röntgenkezelés
Kezeljék a speciális igényeket a röntgen során, egészségügyi dolgozók felkészültsége fogyatékos emberek kezelésére
Mentőszolgálat nincsen felkészülve
Egészségügyi dolgozók felkészültsége fogyatékos emberek kezelésére
Nőgyógyászat nincsen felkészülve
Egészségügyi dolgozók felkészültsége fogyatékos emberek kezelésére
Nincsen széles körű speciális kezelés
Kiterjedt védőnői rendszer
Fejlesztés felnőtt korban is
Egyéni fejlesztés
Fogyatékos kezelés, pl. masszázs
**BÜROKRÁCIA
KÖNNYEBB ÜGYINTÉZÉS
Bürokrácia, terhes utánajárás
Jogosultság könnyebb érvényesítése - pl. rokkantsági kártya
**KÖZLEKEDÉSI NEHÉZSÉGEK
TÁMOGATOTT KÖZLEKEDÉS

Akadálymentesítés

Támogatott gépjárműszerzés, kényelmes szállítóeszköz
**KAPCSOLATI HÁLÓ TÖREDÉKES
KAPCSOLATI HÁLÓ MEGERŐSÍTÉSE

Ismerjük meg a társszervezeteket, cseréljünk tapasztalatot
Cseréljük a segédeszközöket a családok között
Tartjuk a kapcsolatot az érintett családok között
*MUNKAERŐPIACI KIREKESZTŐDÉS
NYÍLT MUNKAERŐPIACI BEILLESZKEDÉS
Nincsen elegendő védett munkahely
A fogyatékos személyek és családjaik foglalkoztatását ösztönző szolgáltatások és foglalkoztatási lehetőségek, amelyek elősegítik a társadalomban való részvételt
*TÁRSADALMI ELFOGADÁS, EMBERSÉGES BÁNÁSMÓD HIÁNYA
SZEMLÉLETFORMÁLÁS
Van, hogy nem megfelelő a bánásmód az egészségügyi dolgozók részéről
Egészségügyi dolgozók felkészültsége fogyatékos emberek kezelésére

Társadalmi elfogadás erősítése

2013. június 13., csütörtök

Az egyesületről

Ma Magyarországon több mint 456 ezer fogyatékkal élő ember él, közülük 10-12 ezer ember súlyosan, halmozottan fogyatékos. A fogyatékos emberek, illetve képviselőik alapvetően négy nagy országos szervezetbe tömörülnek, de szerencsére egyre több kisebb szövetség, egyesület is működik, amely képviseli érdekeiket, segíti őket.

A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége 2005. decemberben alakult. Azért hoztuk létre, mert előtte egyik társadalmi szervezet sem karolta fel a legsúlyosabb állapotú emberek problémáit. Célunk, hogy a halmozottan sérülteknek, fogyatékosoknak és családjuknak segítséget nyújtsunk társadalmi, erkölcsi, anyagi problémáik megoldásában, és képviseljük érdekeiket az állami és a civil szervezetek körében. Fontos feladatnak tekintjük, hogy minél több embernek betekintést adjunk a fogyatékos emberek mindennapjaiba, hogy megismerjék érzéseiket, gondolataikat, és hozzájáruljunk a valódi esélyegyenlőség kialakításához. Munkánk során együttműködünk a többi civil szervezettel is. Tagságunk nagy része Heves megyénkben él, de más megyében élők is tartoznak hozzánk. A Szülőszövetséget a tagság irányítja demokratikus keretek között, rendszeres találkozóinkon közösen hozunk döntéseket. Kevés szabadidőnket feláldozva, térítésmentesen dolgozunk a halmozottan sérültek érdekeinek védelmében. Mindannyian érintett szülők vagyunk!

Csatlakozzon!

Érdekli a közösségi érdekvédelem? Szívesen találkozna szülők és fogyatékos emberek közösségével? Ismerjen meg minket.

Kapcsolat: Domán Zoltán - halmozottan [kukac] citromail.hu - 30/958-4405
Facebook: https://www.facebook.com/szuloszovetseg


Kapcsolat

Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége 
Kiemelkedően Közhasznú Szervezet
Email: halmozottan [kukac] citromail.hu
Tel.: 30/958-4405 (Domán Zoltán)
Facebook: https://www.facebook.com/szuloszovetseg

Elnökségi tagok
Domán Zoltán elnök
Tar Károlyné elnök h.
Czibere Mihályné
Dancsné Barócsi Gizella
Gyenes József
Osváth Sándor

Adószám: 18588938-1-10
Bankszámla szám: 6280-0307-1102-9984
Számlavezető pénzintézet: Eger és környéke Takarékszövetkezet (3300. Eger, Széchenyi u. 18.)

Kérjük, ha teheti, támogassa Ön is a fogyatékos gyermekekről gondoskodó családokat.

Archív tartalom.